субота, 7. април 2012.

Vlasinski grgeč




















Za dve osobe:

  • oko 500 grama grgeča
  • 100 grama brašna (mešano pšenično i kukuruzno brašno; malo prezle)
  • kašičica biljnog začina
  • kašičica aleve paprike
  • malo bibera
  • so
  • ulje za prženje


Prilog:

  • oko 250 grama krompira, iseckanog na kockice i skuvanog u slanoj vodi
  • manja glavica crnog luka
  • dve kašike senfa
  • sok od pola limuna
  • kašika maslinovog ulja
  • malo sitno seckanog svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
  • malo ulja u kom se pržila riba


Vreme pripreme: oko 30 minuta.
Težina: lako.


Upecati nekoliko kilograma grgeča. Odseći im glave i oguliti kožu. Tehnika čišćenja - vlasinski grgeč 2: 

http://blog-chef.blogspot.com/2012/08/vlasinski-grgec-2.html




Dobro ih posoliti. 

Izmešati podjednake količine belog brašna, kukuruznog brašna i prezle, pa prema ukusu dodati biber, biljni začin (vegetu) i alevu papriku. Uvaljati grgeče u dobijenu smesu i pržiti ih u fritezi ili tiganju sa dosta ulja.



Za dodatak skuvati krompir, iseckan na kockice; u slanoj vodi. Ocediti. U posebnoj činiji izmešati malo ulja (maslinovo), sok od pola limuna, kašiku ili dve senfa, so, biber, sitno seckan peršun i sitno seckan crni luk; po potrebi kašiku-dve vode. Preliti preko krompira. Po želji krompir se dalje može ispasirati u neku vrstu pirea slash salate, koja se pripremi ranije, rashladi i servira uz ribu. Po serviranju preliti sa malo ulja u kome se pržila riba. 



Ledeno hladno crno pivo, sa kriškom limuna. 

Pile sa limunom


























Potrebno:

  • jedno pile
  • dve-tri kašičice morske soli
  • prstohvat bibera
  • narendana kora od limuna - jedna kašika
  • sok od dva limuna
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • dva čena belog luka - sitno seckana
  • prstohvat majčine dušice
  • prstohvat ruzmarina
  • 50-ak grama maslaca


Preliv:

  • 50-ak grama maslaca
  • kašičica brašna
  • 150 ml pilećeg bujona (od kocke za supu; npr. pola kocke za supu i šolja vrele vode)
  • ostatak marinade iz kese u kojoj ste marinirali pile
  • dva koluta limuna, bez kore
  • malo vlašca
  • so i biber


Dodatak:

  • tri krompira srednje veličine
  • tri kašike kukuruznog brašna
  • tri kašike maslinovog ulja
  • so i biljni začin po ukusu

Vreme pripreme: oko dva sata.
Težina: zahtevno, računajući sos i krompir.


Napraviti marinadu od mosrske soli, bibera, narendane kore od limuna (samo žuti deo), limunovog soka (dva limuna), maslinovog ulja, sitno seckanog belog luka i malo začinskog bilja (npr.majčina dušica i ruzmarin). Pile na više mesta ubosti nožem, staviti ga u kesu za zamrzivač, nasuti marinadu i rasporediti je svuda oko pileta. Kesu zavezati i ostaviti u frižideru preko noći. Izvaditi pile iz kese, premazati ga sa malo maslaca i peći u rerni na 190°C, oko sat i po. 

Kad izvadimo pile, u vrelu rernu stavimo tepsiju sa krompirom naseckanim na kolutove, uvaljanim u kukuruzno brašno, posoljenim i poprskanim sa malo maslinovog ulja. Dvadesetak minuta na 200 stepeni C. Taman će se pile malo prohladiti.

U posebnoj šerpi na malo maslaca propržiti kašiku brašna,  dodati jednu šolju pilećeg bujona i dobro promešati, sipati ostatke marinade, dva koluta limuna bez kore. Pusti da provri i da sos dobije odgovarajuću gustinu. So i biber po želji. Preliti preko gotovog pileta.