субота, 12. мај 2012.

Pijani šaran


























"Drunk" Carp. English translation at the bottom of this page.

Nova slika, stari recepet. U starom receptu je rižoto sa pečurkama. Ovde je crni pirinač. Svejedno. Potrebno:

  • šaran od oko 2kg
  • veza svežeg peršuna, sitno seckanog
  • 10-ak čenova belog luka, seckanih na listiće
  • dve šargerepe, na tanke krugove
  • jedna kašika bibera u zrnu
  • 3-4 kašičice slatke aleve paprike
  • so, biber i biljni začin po ukusu
  • dve tri kašike ulja
  • 250 ml belog vina (Smederevka, ostatak ohladite za špricer)


Salata:

  • 3-4 krompira, oljušten, isečen na kockice i skuvan u slanoj vodi
  • crveni luk, krupnije naseckan
  • so i biber
  • 2-3 kašike ulja
  • 3-4 kašike vinskog sirćeta


Rižoto sa pečurkama i vlašcem:

  • jedna šolja pirinča, oko 150 grama
  • dve i po šolje vode
  • pola glavice sitno seckanog crnog luka
  • 5-6 šampinjona, iseckanih na listiće
  • jedna šaka sitno naseckanog vlašca (ili zeleni deo mladog crnog luka)
  • dve kašike ulja
  • so, biber i biljni začin po ukusu

Vreme pripreme: oko 2 sata.
Težina: srednje-teško.

Šarana iseći na šnicle, tačnije samo zaseći (ostaviti kičmu da šnicle drži zajedno). Izmešati prema ukusu so, biber, biljni začin i slatku alevu papriku, pa smešom dobro začiniti šarana – spolja, između šnicli i unutra. 

(Sad može da se stavi u pogodan sud, nalije sa pola litra belog vina ili malo više, da ga potpuno prekrije. U marinadu se stavi i nekoliko čenova belog luka i malo povrća. Tako ostane preko noći.  Onda se iscedi i nastavi dalje...  Vino iz marinade se sačuva za kraj pečenja. Ali ovo je samo mogućnost. Može i bez toga.) 

Nastavak. U stomak šarana, kao i između šnicli, dodati dosta sitno seckanog peršuna, beli luk, biber u zrnu i tanke kolutove šargarepe. Staviti ga u tepsiju, podliti sa malo ulja, preliti sa malo ulja. 

(Neki ovde predlažu da se prelije sa 5-6 kašika vrelog ulja. Takođe samo mogućnost. Nije obavezno.) 





Peći ga u rerni, nepokrivenog, na 180 stepeni C, oko 1.5 h.  Pred kraj ga preliti čašom, bolje dve, belog vina. Peći još 20 minuta uz povremeno prelivanje vinom sa dna tepsije. Dovršiti pečenje 10-ak minuta na 220 stepeni C, da kožica bude reš pečena. U toku ovog završnog dela više puta preliti šarana tečnošću sa dna tepsije. Paziti da ne izgori.



Spremiti rižoto sa pečurkama i vlašcem (ili mladim lukom) – delom napunite stomak gotove ribe a deo ostavite na ovalu za serviranje. Ovako, u većem tiganju kratko propržiti crni luk, dok ne postane staklasto-providan. Dodati pirinač, pa pržiti još 5 minuta. Dodati šampinjone, pržiti još 5 minuta. Dodati vlašac. So, biber i biljni začin. Preliti vodom (ili bujonom od povrća... ili pola belo vino pola voda...). Smanjiti ringlu na "keca". I to je to, kad izvri sva voda gotovo je - to vam garantuje ovaj odnos pirinač : voda, 1 : 2,5 (dve i po šolje vode na šolju pirinča). Pomalo zavisi i od pirinča. 

(Naravno ako hoćete rižoto onako kako ga prave kuvari-profesionalci, moraćete da mu posvetite malo više vremena. Posle onog početnog prženja nalije se samo malo tečnosti (bujona) i lagano krčka. Zatim se svaki put kad tečnost izvri doda još malo. I tako više puta, dok se pirinač ne skuva.)


Napravite i krompir salatu sa crvrnim lukom. 


Ledeno hladan špricer se podrazumeva - Smederevka .







"Drunk Carp"


OK. You'll need a carp, of course. Say 2,5 kg. Clean it. Make cuts like on my photos above. Live the spine to hold "steaks" together. Rub it well with salt-sweet paprika-ground black pepper mixture. Between "steaks" and inside a stomach. Make a new mixture: finely chopped garlic, parsley and black peppercorns. Put this mixture into the fish stomach and between the steaks. Also put some carrots slices.

Now bake in the oven on 180 degree C (350 degree F) for 1,5h.

Pour over about 500 ml white wine. To make it "drunk".

Turn the heat at 200 degree C (400 degree F). Bake for another 30 minutes. Every 5-10 minutes, use a spoon to pour over the fish, some liquid from the bottom of the baking pan.