субота, 26. јануар 2013.

Faširane šnicle & restovana šargarepa


Nešto klasično. Uobičajeno. Malo sam se potrudio oko prezentacije. Za 12 šnicli:
  • 600 grama mlevenog mesa, mešano junetina-svinjetina
  • sredina od pola bajatog hleba (Izmrviti rukama, preliti sa pola šolje mleka, dodatno izgnječiti viljuškom i ostaviti 10 minuta.)
  • jedno jaje
  • dva čena belog luka, sitno seckan
  • vezica svežeg peršuna, sitno seckan
  • dve kašike sušenog vlašca
  • po ukusu so, biber i biljni začin
  • dve-tri kašike prezle (Može vam se desiti da mešavina hleba i mleka bude previše retka. Onda, ili rukom iscedite hleb pre nego ga izmešate sa mesom. Ili još bolje dodajte prezlu. U svakom slučaju, ako vam se smesa učini previše mekanom da pravite šnicle, rešite to prezlom.) 


Za prilog (računam na 4-5 osoba):
  • 5-6 šargarepa seckanih na kolutiće
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 manje glavice crnog luka, sitno naseckan
  • polovina korena celera, iseckanog na kockice (Trudim se da koristim sve što preostane od prethodnih dana. Prvo sam spremao one burgundske pečurke, pa sam od onih koje su preostale spremao mushroom barley supu. E onda mi je zaostalo celera, šargerepe i veza svežeg peršuna. To sam sve danas iskoristio. Ekološki svesno.)
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • so, biber i biljni začin po ukusu
  • malo sušenog vlašca
  • 150 ml vode, ili još bolje bujona od povrća
  • 150 ml vode sa razmućenom velikom kašikom brašna


Vreme pripreme: oko sat vremena.
Težina: srednje-teško.

Najpre napravimo šnicle. U pogodnoj činiji izmešamo sve gore pobrojane sastojke. Dobro umesimo rukama. Uz pomoć malo prezle podesimo gustinu. Rukama oblikujemo šnicle. Trebalo bi da ih bude oko 12. Možda će vam trebati posuda sa vodom da u nju umočite ruke, tako će vam se meso manje lepiti. Stavite malo prezle u tanjir ili na površinu na koju ćete ređati šnicle pre prženja.

Restovana šargarepa. Ima više mogućnosti. Šargarepa se prvo skuva. Zatim se iscedi i prebaci u tiganj sa proprženim lukom, začini, izmeša, kratko proprži i izgnječi viljuškom ili onim za pasiranje. Ili se u luk i šargarepu doda voda sa razmućenim brašnom pa se sve krčka 10-ak minuta. To bi bilo bliže ovome što ja pravim. 

Ja ipak volim da radim sa svežom šargarepom. Tako sokovi od šargerepe ostanu u tiganju. Tako mogu da je ostavim al dente. U tiganj sipam maslinovo ulje. Na njemu, na srednjoj vatri, dinstam crni luk, dok ne postane staklasto providan. Dodam beli luk i celer. Dodam šargarepu, malo sušenog vlašca i začine. Ostavim sve to da se dinsta oko 25 minuta. Povremeno dodajem po pola šolje bujona od povrća (ili vode). Kad izvri dodam još malo. Tako tri-četiri puta za 25 minuta. Najzad dodam onu vodu sa brašnom. Lepo promešam i ostavim da krčka još 5 minuta.

Da ne zaboravim, izgnječite malo maslaca sa malo soli i sušenog vlašca (ili nekih travčica - majčina dušica, ruzmarin, bosiljak). Poslužite preko šnicli.