петак, 8. фебруар 2013.

Kasapski djuveč


























Trebaće vam:

  • 1 kg ovčetine (Ovo su komadi od plećke i malo rebara, od mlađe ovce ili starijeg jagnjeta. Možete koristiti jagnjetinu ili teletinu, odnosno junetinu. Meso je prethodno izdinstano. Komadi mesa, malo soli i bibera, malo ulja i malo vode - oko jedan prst u šerpi; poklopac; na tihu vatru, jedno dva i po sata. Po potrebi može se dodavati po malo vode. Da na kraju ostane, recimo jedan prst safta. Ovo će olakšati spremanje đuveča. Možete ga spremati kad meso bude gotovo ili ako vam odgovara za dan-dva. Meso neka stoji u šerpi, u saftu, u frižideru.)
  • dva paradajza
  • dve crnog glavice luka
  • šolja pirinča
  • so, biber, biljni začin, možda malo bosiljka ili ruzmarina - sve po ukusu
  • dve sveže paprike (Nađite recimo žutu i zelenu - zbog boje.)


Vreme pripreme: 1 sat (plus onih dva i po za meso).
Težina: srednje-teško.

Ovo je spremao moj otac Old-chef. Dakle, najpre je spremio meso. U utorak, kad sam ja otišao u Beograd. Onda je čekao dva dana, da se ja vratim, pa da onda sprema đuveč. Voli kad stavim njegov recept na blog. Volim i ja, jer njegovi recepti su najčitaniji. Kolenica sa renom, gde sam zaboravio da ga potpišem,  pregledana 490 puta. Moja svinjetina sa bambusom i sojinim izdancima, majstorski kineski recept koj sam sam izmislio. Dostojan najboljih restorana. Petnaest pregleda!!! Zahvaljujem se najbližim rođacima. Ja očigledno ne umem da pogodim ukus šire publike.

E onda, kad sam ja došao, poređao je komade mesa u zemljanu posudu, kod nas poznatu kao - đuvečka. Posuo je po mesu pirinač. Prekrio ga krupno seckanim povrćem. Prelio sa malo safta od mesa. Začinio. Malo safta iz mesa i sok koji će pustiti paradajz su dovoljni da se pirinač ukrčka. Peče sa na 200 stepeni C, oko 1 sat.

Inače Old-chef je u stvarnom životu zubar. Već 38 godina.