недеља, 12. мај 2013.

Ćevapi od mesa i krompira


























Kebabs with ground beef & potato. English translatio is at the bottom.

Ovo sam pročitao u nekim starim novinama, kojima sam raspaljivao roštilj za 1. maj. Nisam siguran da sam recept zapamtio u potpunosti, ali su mi ćevapi ispali odlični, pa prenosim moju verziju. Za 4 osobe.



  • oko 400 grama mlevenog mesa (Ja sam koristio roštilj meso koje sam imao u frižideru.)
  • isto toliko skuvanog i narendanog krompira (Dva krompira srednje veličine, skuvana u ljusci, ohlađena i narendana.)
  • tri kašike sitno samlevenog svežeg peršunovog lista
  • jedna sitno naseckana zelena ljuta papričica
  • dva jaja (Razdbojite žumance od belanceta. Žumance izmešate sa mesom i krompirom a belance dobro umutite za paniranje gotovih ćevapa.)
  • jedan čen belog luka
  • so, biber i biljni začin po ukusu
  • prezla
  • ulje za prženje



Vreme pripreme: oko 1h.
Težina: srednje-teško.

Sve sastojke (osim ulja, prezle i belanaca) stavimo u pogodnu činiju i dobro izmešamo viljuškom ili rukama. Od smese pravimo ćevape. Najbolje kroz levak za ćevape, mada ja nemam levak, pa umesto njega isečem vrh plastične boce od dva litra. Ubacim u njega meso i kroz grlić istiskujem ćevape. Treba malo vežbe ali kasnije ispadaju dovoljno dobri. Mogu se dodatno popraviti u sledećoj fazi.

Svaki ćevap se uvalja u umućene belance a zatim i u prezlu. Stavi se na ravnu, suvu dasku za seckanje i dodato zarola rukom da se dobije što pravilniji cilindričan oblik. 

Prže se u dosta ulja dok ne porumene sa svih strana.

Ja se za prilog uvek lako odlučim. Imam jednostavan princip za slaganje hrane (i pića) - koristim ono što nađem u frižideru. Ovaj put našao se plavi patlidžan. Oljušten, nasečen na kolutove i posoljen. Ostavljen tako 1 sat. Preliven maslinovim uljem i kratko pečen na gril tiganju. Po serviranju preko sam dodao malo sitno seckanog peršuna i belog luka. Zeleni biber. Maslinovo ulje i balzamiko sirće.





Kebabs with ground beef & potato 

Serves for 4:


  • 400 grams of ground beef
  • 400 grams boiled and grated potatoes (two medium-sized potatoes, cooked, chilled, and grated.)
  • three tablespoons of finely minced fresh parsley leaf
  • one finely chopped green chili peppers
  • two eggs (Yolk mixed with meat and potatoes and egg whites  for panning finished kebabs.)
  • one clove garlic finely chopped
  • salt, pepper and vegetable seasoning to taste
  • bread crumb
  • oil for frying




Preparation time: about 1h.
Weight: medium-hard.

All the ingredients (except the oil, bread crumbs and egg whites) put into a suitable bowl and thoroughly mixed with fork or hands. Make kebabs of this mixture. I cut of the top of the plastic bottle. I  squeeze kebabs through the "cervix" of the bottle. It takes a little practice. Can be further improve in the next phase.

Each kebab is rolled in whipped egg whites and then in bread crumbs. Put it on a flat, dry cutting board and rolled by hand to improve cylindrical shape.

Fried in plenty of oil until golden brown on all sides.